Chiropractica

A fost creată de Daniel David Palmer și a înființat prima școală de chiropractori, Palmer Infirmary & Chiropractic Institute, în Davenport( Iowa)în 1895. Numele provine din limba greacă, Chiro – mână și praxis – procedeu.

Chiropractica este o terapie care functioneaza prin corectarea problemelor articulatiilor, in special ale coloanei vertebrale, bazandu-se pe relatia dintre impulsurile nervoase, oase si muschi.

Chiropracticienii isi folosesc mainile si forta fizica pentru realizarea anumitor miscari asupra diferitelor parti ale corpului uman. Tehnica implica trageri,  rotiri si impingeri, de intensitate medie sau mare, care au scopul de a elibera tensiunea de la nivel osos si muscular.

Terapia are la baza principiul potrivit caruia corpul se poate vindeca atunci cand sistemul osos este corect aliniat, iar sistemul nervos functioneaza normal. Asadar, chiropractica isi propune sa restabileasca sanatatea prin intermediul manipularii oaselor, in special la nivelul coloanei vertebrale. Cand oasele coloanei nu sunt in pozitie corecta, teoria spune ca transmisiile nervoase sunt perturbate, acest lucru determinand aparitia durerilor de spate, dar si ale altor zone. 

Aceasta tehnica este foarte eficienta in caz de dureri de spate, deviatii de coloana, nevralgii, nevrita, dislocari, dureri articulare, hernie sau intepare a discului intervertebral. De asemenea, chiropractica este folosita pentru a atenua artrita, reumatismul, migrenele, esofagita, gastrita, durerile de piept, ametelile si zgomotele din urechi. Mai mult, dismenoreea, indigestia si infertilitatea ar putea fi ameliorate ca urmare a imbunatatirii fluxului energetic dupa tratament. Este putin probabil ca aceasta metoda sa fie daunatoare, in cazul in care alte metode nu au reusit sa rezolve problemele de sanatate. Totusi, in cazul anumitor boli precum: cancer, fracturi, boli infectioase si neurologice, tratamentul chiropractic este contraindicat.

Terapia Craniosacrala

Terapia isi are radacinile in osteopatie, tratament descoperit in 1874 de Dr. Andrew Taylor Still. Dupa dr. Still fluxul liber a lichidelor din tesuturi – sangele, limfa, lichidele dintre celule – constituie esenta sanatatii.

Scopul terapiei este detensionarea suturilor dintre oasele craniene, a dura-mater-ului (a membranei legate de coloana vertebrala), precum si a celorlalte tesuturi si membrane aferente. Si toate acestea se fac prin atingere foarte fina. Pe de alta parte corpul este constituit dintr-o o serie de muschi si ligamente, si de asemenea, de tesuturi de legatura care se dispun in jurul structurii scheletice si sunt continute in membrana cutanata. Dezechilibrul produce contracturi in structura osteomusculara care la randul lor produc o variatie a ritmului craniosacral.

Terapia Craniosacrala este cea mai putin invaziva terapie dintre tehnicile medicinei manuale. Este o tehnica manuala care se petrece in camp energetic, avand efecte puternice si imediate, bazate pe date stiintifice. Foarte cunoscuta pentru abilitatea sa de a trata durerea cronica si o mare varietate de probleme neurologice si neuromusculare, probleme ale tesutului conjunctiv, precum si toate tipurile de dureri de cap, probleme de auz, vertij, probleme articulare, probleme ale sinusurilor si probleme de vedere. Terapia craniosacrala este de asemenea, un instrument puternic pentru vindecarea corpului emotional si a reducerii stresului.

Terapia Craniosacrala este extrem de delicata si extrem de puternica. Pacientii sunt de multe ori surprinsi de faptul ca desi sunt atinsi foarte usor simt impactul pe parcursul intregului lor corp. Uneori isi amintesc de trecut si pot experimenta o eliberare emotionala.

Terapia Craniosacrala intareste abilitatea corpului de a-si purta singur de grija. Ajuta la alinarea unei palete largi de boli, dureri si disfunctii precum:
– migrene si dureri de cap
– dureri cronice ale cefei si spatelui
– tulburari de coordonare motorie
– probleme legate de stres si tensiuni nervoase
– tulburari infantile
– leziuni traumatice ale creierului si maduvei spinarii
– oboseala cronica
– scolioza
– disfunctii/tulburari ale sistemului nervos central
– dificultati emotionale
– dificultati de invatare
– tulburare de stres post-traumatic
– probleme ortopedice
– colici
– autism
– ADHD
– boli ale copilariei
– depresie
– disfunctii ale tesutului conectiv
– disfunctii ale articulatiei temporo-mandibulara
– boli neurovasculare si ale imunitatii
– stres post traumatic
– disfunctii post chirurgicale

NU se aplica aceasta terapie in urmatoarele cazuri:
– sangerari acute, aneurize craniene
– fisuri, fracturi ale craniului
– traume acute ale coloanei vertebrale
– meningite,

Efecte generale:
– stimuleaza procesul natural de auto-vindecare al corpului
– stimuleaza curgerea lichidelor din corp, ducand astfel la o mai buna circulatie sanguina, limfatica si a lichidului cefalorahidian
– intareste sistemul imunitar si rezistenta la imbolnavire
– poate elibera tensiuni adanc inmagazinate in tesuturile corpului
– poate declansa constientizarea si eliberarea cauzei emotionale a unei tensiuni sau disfunctii
– poate fi utila atat in cazul celor mai variate problemele de sanatate, cat si ca preventie sau intretinere a unui organism sanatos, plin de vitalitate
– este adecvata tuturor grupelor de varsta si este recomandata inclusiv femeilor gravide