Dereglări Ale Sistemului Reproductiv/dereglări Menstruale/menopauza
Sângele și sistemul limfatic reprezintă cele două mari sisteme circulatorii ale corpului uman. Există asemănări și deosebiri între cele două sisteme.

Sănătate prin masaj
Simptomele prezenței etapei de premenopauză sunt:
– menstruații neregulate (modificări frecvente ale duratei, data apariției și luni în care nu ai avut ciclu deloc)
– infertilitate
– bufeuri și transpirații nocturne
– uscăciune vaginală
– probleme în controlarea vezicii urinare
– insomnie
– palpitații
– kilograme în plus pe care le dai jos mai greu
– modificări ale pielii (piele uscată cu aspect subțiat, mâncărimi ale pielii)
– dureri de cap
– dureri de sâni
– grețuri
– senzație de șocuri electrice în cap
– balonare
– amețeală
– dureri de mușchi și de încheieturi
– pierderea părului sau subțierea firului de păr
– modificarea mirosului corpului
– gura uscată
Și la nivel psihic apar câteva modificări:
– iritabilitate
– instabilitate emoțională
– anxietate
– scăderea libidoului
– dificultăți de concentrare, stări de confuzie
– scăpări de memorie
– oboseală, epuizare
Dacă ai oricare din aceste simptome, nu este cazul să intri în panică. Premenopauza este o etapă normală din viața oricărei femei, la fel de firească ca prepubertatea. Ambele pregătesc marile transformări feminine, menopauza și pubertatea, cu toată furtuna hormonală aferentă.
Dacă până în etapa de premenopauză, estrogenul și progesteronul erau într-o simbioză și făceau o bună echipă pentru buna funcționare a fertilității feminine, când începe să se instaleze premenopauza, uneori discret și pe neobservate, specific este faptul că hormonul progesteron scade brusc, timp în care estrogenul ramane “șef” și își face de cap. Acest lucru este in prima etapă de premenopauză, când menstrele pot fi mai abundente, mai dese, pot dura mai mult. Este din cauza dominației estrogenului. Ulterior, și estrogenul începe să scadă și lipsa lui se simte prin menstre mai rare, la 2-3 luni, care durează mult mai puțin ca în alte perioade ale vieții.
Este important să menții balanța acestor hormoni, preferabil pe cale naturală, nu prin substituenți de sinteză ce pot avea tot felul de efecte secundare în organism.
Ciclu neregulat
Ciclul poate apărea mai des, la fiecare 24 de zile (în loc de la fiecare 28 de zile), sau poate veni mai rar decât de obicei. Pot apărea sângerări ușoare într-o lună și sângerări abundente în altă lună. Poti sângera cateva zile sau poți sângera o perioadă îndelungată de timp. Poți “sări” o lună de ciclu sau chiar două, pentru ca apoi ciclul sa-ți vină normal. Aceste lucruri se întâmplă din cauza unor dereglari horomonale la care corpul nu știe cum să reacționeze.
Ciclurile scurte (menstruația vine mai des) este un semnal că organismul produce un nivel scăzut de estrogen în timpul perioadei preovulatorii și un nivel crescut de hormoni foliculo stimulatori. În cazul ciclurilor cu sângerări ușoare, nivelul de estrogen nu este suficient de mare, și poate fi vorba de un ciclu la care nu s-au eliberat ovule. În cazul unui ciclu cu sângerare abundentă, este vorba de asemenea de un ciclu în care nu s-au eliberat ovule, însă nivelul de progesteron nu este suficient de mare și astfel, fără existența progesteronului, căptușeala uterului se depune în continuu până când scade nivelul de estrogen. Cu timpul, nivelul mare de hormoni foliculi stimulatori și nivelul scăzut de estrogen contribuie la rarirea ciclurilor menstruale, până când acestea se opresc definitiv.