Tratare Disfuncții Ale Sistemului Renal

Sângele și sistemul limfatic reprezintă cele două mari sisteme circulatorii ale corpului uman. Există asemănări și deosebiri între cele două sisteme.

Sănătate prin masaj​

Roluri specifice rinichiului:
– menține echilibrul apei în organism, dar și a concentrației de minerale sodiu, potasiu, magneziu și fosfor din sânge;
– după digestie, elimină substanțele reziduale din sânge dobândite în urma expunerii la diverse substanțe chimice sau medicamente;
– produce renina – enzima care contribuie la reglarea tensiunii arteriale;
– produce eritropoietina – hormon care stimulează producerea de celule roșii din sânge;
– produce o forma activă de vitamina D (calcitriol), necesară pentru sănătatea oaselor.

Cauzele bolilor renale acute

Întreruperea bruscă a activității renale pentru o anumită perioadă de timp se numește insuficiență renală acută. Aceasta poate fi cauzată de:
– leziuni traumatice soldate cu pierderi de sânge;
– scăderea bruscă a fluxului de sânge de la nivelul rinichilor;
– leziunile rinichilor cauzate de ingerarea anumitor medicamente sau substanțe toxice.

Afecțiunile renale pot fi declașate și ca o consecință a complicațiilor apărute în timpul sarcinii, cum ar fi preeclampsie și eclampsie.

Sportivii de performanță care nu consumă suficiente lichide în timpul evenimentelor sportive ar putea manifesta boli renale acute (chiar blocaje renale), declanșate de leziunile țesutului muscular. Astfel, se eliberează o substanță chimică numită mioglobină, care afectează rinichii.

Cauzele bolilor renale cronice

Leziunile renale și întreruperea funcției rinichilor pentru o perioadă mai lungă de 3 luni se numește boală renală cronică. Bolile cronice de rinichi sunt periculoase, deoarece există riscul să nu se manifeste până în momentul în care rinichiul este iremediabil afectat. Recuperarea medicală poate fi dificilă și nu poate vindeca în totalitate leziunile renale.

Diabetul zaharat și hepatitele sunt bolile cronice care perturbă funcția renală, solicitând dializa sau transplantul renal.
Hipertensiunea arterială netratată contribuie la pierderea progresivă a funcției renale, deoarece tensiunea crescută afectează și vasele sangvine ale rinichilor, accelerând deteriorarea acestora.
Afecțiunile sistemului imunitar, precum lupus eritematos, bolile virale cronice (HIV, hepatita B și hepatita C) sunt alte cauze care favorizează apariția bolilor renale cronice.
Din cauza infecțiilor severe, precum pielonefrita, rinichii prezintă cicatrici după procesul de vindecare. Repetarea acestor episoade conduce la deteriorarea severă a funcției renale.

Inflamația glomerulilor are drept rezultat glomerulonefrita. Acest fenomen se poate întâmpla brusc după o infecție cu anumite tulpini de bacterii (streptococi). Inflamația cronicizată provoacă prejudicii rinichilor până la pierderea funcției acestora.

Boala de rinichi polichistic este cea mai frecventă boală renală ereditară, care se manifestă prin apariția de chisturi la nivelul rinichiului.
Malformațiile congenitale sunt deseori cauzele ocluziei de tract urinar sau a altor malformații care afectează rinichii. Unele defecte congenitale pot fi supuse intervenției chirurgicale în scopul tratării lor, încă din perioada intrauterină.
Drogurile, substanțele toxice și expunerea pe termen lung la unele medicamente și produse chimice pot provoca boli renale.
Excesul de antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirină, etc.) poate fi dăunător pentru rinichi, mai ales în cazul persoanelor sensibile.

Boli renale
– insuficiența renală acută sau cronică;
– sindromul nefrotic;
– nefropatia analgezică;
– boala renală ateroembolică;
– nefrita cronică;
– sindrom congenital nefrotic;
– pietre la rinichi (litiaza renală);
– nefrocalcinoza;
– diabet insipid nefrogen;
– nefropatie – IgA (boala Berger);
– boala rinichiului polichistic;
– glomerulonefrita streptococică;
– nefropatie de reflux;
– stenoza arterei renale.