Tratament Spondiloza Cervicală

Spondiloza cervicală este un proces degenerativ care atinge vertebrele cervicale și în cadrul căruia au loc fenomene de degradare a structurilor vertebrale și paravertebrale.

Sănătate prin masaj​

Spondiloza cervicală este o afecțiune care afectează coloana vertebrală din zona gâtului și poate cauza dureri și rigiditate. Masajul poate fi util în ameliorarea simptomelor prin relaxarea mușchilor și reducerea tensiunii din zona afectată. Prin masaj, se pot îmbunătăți circulația sanguină și limfatică, precum și mobilitatea gâtului.

Este important să se discute cu un terapeut specializat Art Therapy înainte de a începe orice tratament prin masaj pentru a evita posibilele riscuri sau complicații.

Spondiloza cervicală are 5 stadii de evoluție

Stadiul 1

Este faza în care procesul de degradare începe la nivelul discului intervertebral, deci există fenomene localizate doar la nivelul unui disc (discopatie). În acest stadiu, avem o durere care poate fi de mai mică sau mai mare intensitate, dar care e locală, doar la nivelul discului afectat, în această etapă, recuperarea fiind mai rapida. Dacă nu se întâmplă acest lucru, boala avansează și se ajunge în următorul stadiu.

Stadiul 2

Este faza în care procesele degenerative cuprind două sau mai multe discuri intervertebrale, precum și structurile adiacente. Procesul depășește, deci, zona coloanei cervicale și cuprinde și musculatura paravertebrală. În acest stadiu al spondilozei, durerea este de mai mare intensitate și cuprinde o zonă mai extinsă, de obicei coborând până la nivelul vertebrei C 7. Altfel, boala își continuă drumul ei, afectând structura și rezistența coloanei vertebrale cervicale și se ajunge în stadiul 3.

Stadiul 3

In această etapă a spondilozei sunt afectați și nervii care pleacă de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Durerea crește în intensitate și se extinde spre regiunea umerilor, brațelor sau mâinilor.

Stadiul 4

In acest stadiu, spondiloza cervicală se concretizează prin fenomenul de compresiune a rădăcinilor nervoase care pleacă de la acest nivel, ceea ce înseamnă că simptomalogia se răspândește pe toată zona respectivă.

Stadiul 5

In acest stadiu al spondilozei apar disfuncții trofice ale segmentului vertebral afectat. Toată simptomatologia pomenită mai înainte se accentuează, se agravează și de cele mai multe ori se ajunge la complicații. Între cele 3 segmente ale coloanei vertebrale – cervical, toracal și lombar, pot exista diferențe în ceea ce privește dezvoltarea spondilozei. Într-un segment vertebral, spondiloza poate fi într-un anumit stadiu de dezvoltare, în timp ce în altul poate să fie într-un stadiu mai avansat. Acest lucru depinde de gradul în care este solicitat organismul de-a lungul anilor.