Tratarea Coxartrozei

Coxartroza – este un proces degenerativ, un proces de degradare a structurilor care compun articulația soldului, articulația coxo-femurală.

Sănătate prin masaj​

Ea poate fi uni sau bilaterală. Ca și în cazul celorlalte articulații, “piesa“ de bază a articulației coxo-femurale este cartilajul hialin. Acesta este compus din 95% apă și matrice cartilaginoasă extracelulară și 5% condrocite. Aceste condrocite au cel mai lung ciclu celular dintre celulele organismului, deci și cel mai lung ciclu de refacere. De aceea este foarte important ca această boală să fie tratată cât mai repede. La un moment dat articulația șoldului nu mai suportă eforturile mari la care este supusă, încep procesele de degradare și apare ceea ce noi numim coxartroză.

Simptome: această boală se caracterizează prin apariția unei rigidități la nivelul articulației soldului afectat, rigiditate care se accentuează treptat. În această fază apar și cracmentele sau pocniturile la nivelul articulației.

Ca urmare a acestui fapt, scade gradul de mobilitate și posibilitatea de deplasare. După o perioadă apare și durerea, care poate fi localizată la nivel inghinal, la nivelul fesei, sau poate fi resimțită chiar la nivelul genunchiului. Acest lucru poate fi un element disturbator și poate duce la confuzia unei coxartroze cu gonartroza sau artroza genunchiului. De aceea e nevoie de un diagnostic precis, pentru a se face un tratament corespunzător. Durerea devine simptomul principal, la început ea apărând în mers, iar apoi, pe măsură ce boala avansează, fiind prezentă și în repaus. Dimineața, primii pași pot fi foarte dureroși, dar pe măsură ce se continuă mișcarea, durerea poate să se amelioreze. Dacă la început doare doar ziua, ulterior durerea apare și noaptea, acesta fiind un simptom de agravare a bolii.

Dacă boala nu este tratată corespunzător, procesul degenerativ avansează și, datorită scăderii lichidului intraarticular și subțierii cartilajului articular ca urmare a degradării lui, piciorul afectat se scurtează și apare șchiopătatul.