Tratare Pinten Calcanean

Pintenul calcanean – numit și pinten al călcâiului, e o formațiune osoasă nou apărută pe suprafața plantară a osului calcaneu și care produce dureri la mers.

Sănătate prin masaj​

Talalgie : discomfort sau durere în călcâi sau gleznă
Fascie : este un strat de țesut conjunctiv care acoperă corpul sub tegument. Ea îmbracă mușchii și alte organe.
Periost : este o membrană groasă, fibroasă, care acoperă suprafața osului
Aponevroză : este o structură fibroasă de culoare alb-sidefie alcătuită din fibre de colagen, care servește la realizarea conexiunii dintre mușchi și inserția sa.
Inserție : este locul de legare a unui mușchi pe un os

Potrivit literaturii de specialitate, pintenii se formează prin tracțiunea sau întinderea excesivă a periostului calcanean de către aponevroza plantară. Drept urmare apare o inflamație a fasciei plantare (fasciita plantară). Durerea apare datorită tracționării fasciei plantare pe periost. Pintenii pot să apară și datorită creșterii tensiunii aponevrozei plantare, întâlnită în piciorul plat ( platfus )

Simptome: literatura de specialitate arată că pintenii calcaneeni inferiori sunt dureroși încă de la debut, chiar și când semnele radiologice ale prezenței lor sunt puține sau absente. Absența semnelor radiologice nu exclude un pinten la debut. Pe măsură ce pintenul crește în dimensiuni, datorită unor modificări adaptative de la nivelul piciorului, durerea se poate ameliora. Dupa o perioadă în care un pinten a fost asimptomatic, adică nu s-a manifestat prin durere, el poate deveni brusc dureros în urma unui traumatism local sau în urma suprasolicitării piciorului (statul mult în picioare pe loc).

La nivelul călcâiului se poate forma și o bursă care se poate inflama, transformându-se într-o bursită calcaneana inferioarî. În acest caz vom avea o durere cu caracter pulsatil și baza călcâiului devine caldă.