Magnetoterapia
Magnetoterapia, cea mai simplă, mai ieftină și mai puțin dureroasă terapie
În anul 2000 î.C., vechii hinduși descriu în Vede (culegeri de texte sacre sanscrite) proceduri de vindecare magnetică. Aristotel și Pliniu (doi istorici antici) menționează în scrierile lor faptul că egiptenii și grecii foloseau metode de tratament care implicau magnetismul. Mai aproape de noi, Dr. Roger Coghill este considerat precursorul cercetărilor în ceea ce privește efectele terapiei magnetice. Studiile lui se referă atât le beneficiile radiațiilor magnetice, cât și la problemele pe care ele le pot cauza (cele de la telefonul mobil sau de la computer).
Magnetoterapia este o altă formă de terapie naturală, non-invazivă și fără efecte secundare (cel puțin declarate). Este cea mai simplă, mai ieftină și mai puțin dureroasă terapie cunoscută. Terapia magnetică se bazează pe forța curativă exercitată de câmpul magnetic al organismul. Funcționează prin două mecanisme: oprește eliberarea neuromediatorilor (a substanțelor ce transmit impulsul nervos), controlând, astfel, durerea și stimulează partea parasimpatică a sistemului nervos vegetativ.
Acțiunea magneților
Magnetoterapia se bazează pe înțelegerea relației dintre magnetism – în sens tradițional – și câmpurile electromagnetice ale corpului uman, combinată cu interacțiunile electromagnetice prezente în mediul înconjurător. Terapia presupune aplicarea pe diverse zone ale corpului a magneților de anumită putere, care afectează fluxurile ionice și electromagnetice umane, facilitând, astfel, vindecarea sau ameliorarea stării fizice. Studiile de specialitate demonstrează că acțiunea magnetului este vizibilă după aproximativ două ore de la momentul aplicării pe zona cu probleme. Câmpul magnetic generat de acesta are efect stimulator asupra celulelor, realizând schimbul de oxigen și absorbția elementelor nutritive în organism.
Rezultatele benefice sunt condiționate de mai multe elemente:
– puterea magnetului – între 600 – 2 000 gauss sunt cele cu efect pozitiv;
– mărimea magnetului – cea mai importantă caracteristică, având strânsă legatură cu mărimea câmpului magnetic dezvoltat și deci, cu puterea lui;
– tipul magnetului – de aplicat direct pe piele sau transformat în obiecte purtătoare de magnetism: brățări, cercei etc. Puterea magnetului este dată și de materialul din care este realizat (neodim, de exemplu, în aliaj cu samariu, cobalt și boroniu).
Magneții mici (300 – 500 gauss) se bucură de succes în “managementul durerii”.
Deși studiile nu au demonstrat niciodată clar care sunt efectele magnetoterapiei, ea este răspândită în toată lumea. Numărul utilizatorilor acestei terapii a ajuns, pe mapamond, la o sută de milioane. În Japonia, sunt la mare căutare brățările din metale nobile pe care sunt fixate (diametral opus) doi magneți mici. Acestea sunt recomandate pentru ameliorarea nevralgiilor și a astmului bronșic. Este recunoscut efectul curativ al magneților în cazuri de reumatism, în cazuri de înțepenire a gâtului și a spatelui. În Statele Unite ale Americii, magneții (ca, de altfel, orice tip de terapie alternativă) au mare succes. Ei se găsesc sub toate formele și mărimile. Cei mici sunt recomandați pentru tratarea durerilor acute, iar cei de dimensiuni mari și cu puteri sporite pentru tratamentul fracturilor și artrozelor. Apa magnetizată este o altă formă de utilizare a magnetoterapiei. Printr-o cură cu un astfel de produs se obține reducerea glicemiei, eliminarea calculilor renali și biliari, ameliorarea tractului intestinal. În Olanda, pacienții suferind de boala Parkinson au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale stării de sănătate.Terapia cu magneți este recomandată pentru tratarea a ceea ce unii specialiști numesc “sindromul absenței câmpului magnetic”, ce se manifestă prin dureri de cap și de spate, anchilozarea mușchilor, insomnii, probleme digestive și de circulație, oboseală generalizată.
Indicații și contraindicații
Tratamentele cu magneți sunt recomandate (8 – 16 ședințe), câte una – trei ședințe pe săptămână. Tratamentele cu mini-magneți fixați pe corp pot dura câteva zile. Dacă apar tensiuni, vânătăi sau crește temperatura la locul aplicării, cura se va întrerupe. Terapia cu magneți are numeroase indicații printre care: angina pectorală, aritmie, ischemie miocardică, flebite, hemoroizi, ulcere varicoase. Dacă suferi de colite ulceroase, colon iritat, colon spastic, gastrită, constipație cronică, amenoree, dismenoree, sindrom premenstrual sau herpes genital, vei găsi alinare în această procedură terapeutică alternativă. Dintre bolile neurologice se pot trata: cefaleea, zona Zoster, nevrita, paralizia facială. Glaucomul, conjunctivita și cataracta apar la indicațiile magnetoterapiei. Coxartroza, gonartroza, contuziile, întinderile musculare, hematoamele, hernia de disc, osteomielita, osteoporoza, calcifierile se pot ameliora. Nu ai voie să faci această terapie dacă: ești însărcinată; ai peacemaker; ai o proteză auditivă; folosești o proteză metalică.
80% a fost procentul de ameliorare a durerilor în cazul pacienților dintr-un studiu american care a implicat purtarea de brățări magnetice.
Centura Lombară
Este destinată tratării cu câmp magnetic. Se aplică în regiunea afectată, cu partea magnetică îndreptată spre corp. Centura se poate spăla, dar numai după ce se îndepărtează magneții. În afară de discopatie lombară, se mai recomandă în cazuri de nevralgii de origine inflamatorie, dureri repetate apărute după afecțiuni ale coloanei vertebrale. La contraindicații se înscriu: graviditatea, tumorile maligne sau benigne.
Genuncher
Sportivii de performanță, printre care și tenismena Lindsay Davenport, știu cel mai bine care sunt beneficiile acestui produs. Înlătură sindromul dureros din regiunea articulației genunchiului. O ședință durează de la 30 minute până la o oră. Pentru afecțiuni grave, tratamentul se poate prelungi până la 25 de ședințe; în cazurile mai puțin grave, vindecarea apare după cinci – șase ședințe. Genuncherul magnetic mai ajută la vindecarea artalgiilor, artrozelor genunchiului și artritelor reumatoide.
Cotiera
Sub forma unui pansament, are magneți îndreptați spre piele. Se utilizează independent de tratamentul medicamentos, dar și în combinație cu alte metode fizioterapeutice. Se aplică pe zona cotului, în ședințe de 20 – 30 minute, de două – trei ori pe zi, cura durând 15 – 20 ședințe. Este recomandată în artroze, bursite, epicondilite, artropatie psoriatică, artrite reumatoide de grad mediu și minim de evoluție. Această formă de tratament magnetic nu este indicată gravidelor și celor care suferă de boli oncologice.