Spondiloza cervicală : simptome, cauze și tratament

Ce este spondiloza cervicală?

Spondiloza cervicală este o afecțiune a discurilor și a articulațiilor coloanei cervicale ce apare, deseori, ca rezultat a uruzii acestora odată cu înaintarea în vârstă. Afecțiunea se înstalează în special la persoanele cu vârste de peste 40 de ani care au un stil de viață sedentar sau sunt supraponderale.
Spondiloza cervicală este un proces degenerativ care atinge vertebrele cervicale și în cadrul căruia au loc fenomene de degradare a structurilor vertebrale și paravertebrale.

Evoluția spondilozei cervicale

Spondiloza cervicală are 5 stadii de evoluție:

Stadiul 1 – este faza în care procesul de degradare începe la nivelul discului intervertebral, deci există fenomene localizate doar la nivelul unui disc (discopatie). În acest stadiu, avem o durere care poate fi de mai mică sau mai mare intensitate, dar care e locală, doar la nivelul discului afectat, în această etapă, recuperarea fiind mai rapidă. Dacă nu se întâmplă acest lucru, boala avansează și se ajunge în următorul stadiu.

Stadiul 2 – este faza în care procesele degenerative cuprind două sau mai multe discuri intervertebrale, precum și structurile adiacente. Procesul depășește deci zona coloanei cervicale și cuprinde și musculatura paravertebrală. În acest stadiu al spondilozei, durerea este de mai mare intensitate și cuprinde o zonă mai extinsă, de obicei coborând până la nivelul vertebrei C7. Altfel, boala își continuă drumul ei, afectând structura și rezistența coloanei vertebrale cervicale și se ajunge în stadiul trei.

Stadiul 3 – în această etapă a spondilozei sunt afectați și nervii care pleacă de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Durerea crește în intensitate și se extinde spre regiunea umerilor, brațelor sau a mâinilor.

Stadiul 4 – în acest stadiu, spondiloza cervicală se concretizează prin fenomenul de compresiune a rădăcinilor nervoase care pleacă de la acest nivel, ceea ce înseamnă că simptomele se răspândesc pe toată zona respectivă.

Stadiul 5 – în acest stadiu al spondilozei apar disfuncții trofice ale segmentului vertebral afectat. Toată simptomele se accentuează, se agravează și de cele mai multe ori se ajunge la complicații. Între cele trei segmente ale coloanei vertebrale – cervical, toracal și lombar, pot exista diferențe în ceea ce privește dezvoltarea spondilozei. Într-un segment vertebral, spondiloza poate fi într-un anumit stadiu de dezvoltare, în timp ce în altul poate să fie într-un stadiu mai avansat. Acest lucru depinde de gradul în care este solicitat organismul de-a lungul anilor.

Simptomele spondilozei cervicale

Durerea din zona cervicală nu trebuie trecută cu vederea. La început durerea se accentuează de la oboseală și stat în picioare, însă dispare după odihnă.

Din nefericire, neglijată, spondiloza se accentuează și apar crize dureroase ce țin săptămâni sau luni, însoțite de următoarele simptome:

  • contracturi
  • limitare funcțională
  • migrene
  • amețeli
  • tulburări de dispoziție
  • dureri extinse în umăr și ceafa
  • gât înțepenit
  • nevralgii intercostale și altele

Cauzele apariției spondilozei cervicale

Principala cauză a apariției spondilozei cervicale o reprezintă uzura coloanei cervicale apărută odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, există o serie de alți factori care pot favoriza apariția acestei afecțiuni:

  • afecțiunile precum artroza (osteoartrita) fațetelor articulare sau boala degenerativă a discului intervertebral, discurile rupte ori hernia de disc
  • obezitatea
  • fumatul și/sau consumul excesiv de alcool
  • sedentarismul
  • efectuarea în mod repetat a  unor mișcări care tensionează și uzează coloana vertebrală, cum se poate întâmpla în cazul meseriilor care necesită ridicarea în mod regulat a unor obiecte grele, munca fizică extrem de solicitantă sau conducerea unui autovehicul pe distanțe foarte lungi(cum este cazul șoferilor profesioniști).

Tratarea spondilozei cervicale

Cea mai recomandată cale pentru a trata spondiloza cervicală este masajul. În centrul nostru, specialiștii tratează această afecțiune cu ajutorul terapiei VEEDA.

Terapia VEEDA reprezintă un ansamblu de tehnici de masaj efectuate zonal care ajută la combaterea afecțiunii. Prin masaj, se obține tonifierea musculaturii vertebrale și mobilitatea coloanei cervicale. Terapia ajută, indirect, și la tratarea durerilor de cap și a migrenelor generate  de spondiloză.

Totodată, masajul urmărește calmarea și relaxarea musculaturii spatelui, combaterea contracturilor musculare dureroase,  redarea mobilității articulațiilor vertebrale, stimularea circulației și tonifierea musculaturii paravertebrale.

Cereți mai multe detalii la telefon 0770 90 60 80 sau în mesaj privat pe pagina de Faceboook.

Distribuie prietenilor tai...

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Skype
Email