Terapia Bowen

Tehnica Bowen constituie o descoperire majora a secolului 21.

Este o terapie holistica extrem de eficienta, delicata si neinvaziva ce reprogrameaza organismul pentru a se vindeca pe sine. Este o tehnica terapeutica extrem de profunda si are la baza teoria conform careia organismul in stare de relaxare totala isi activeaza capacitatea de autovindecare, corpul intorcandu-se la setarile initiale. Este un concept nou in manipularea corporala, nu deriva si nu este similara nici unei alte modalitati de abordare fizica.

Tehnica a fost conceputa in Australia anilor 50 de Thomas Ambrose Bowen de unde s-a raspandit in intreaga lume, acesta spunand ca metoda lui de tratament este un dar de la Dumnezeu.

La noi in tara aceasta tehnica este predata de domnul Andrew Zoppos,Instructor Superior International,membru onorific pe viata al Academiei de Terapie Bowen din Australia. A instruit cursanti in mai multe tari: Australia, Grecia, Cipru, Germania, Filipine, Ungaria, Bulgaria si continua sa predea aceste cursuri in Romania.

O sedinta dureaza in general intre 15-45 de minute. Pacientul este de obicei, culcat pe o masa de masaj dar se poate folosi orice pat de consultatii ori canapea sau asezat pe scaun daca confortul lui o cere. Miscarile sunt delicate, efectuate cu degetele asupra muschilor si tesutului conjuctiv, fie direct pe piele sau peste o imbracaminte usoara. O sedinta cuprinde una sau mai multe proceduri,fiecare dintre acetea fiind compuse din cateva seturi de miscari. Exista anumite pauze intre seturile de miscari ce ofera corpului timpul necesar pentru prelucrarea informatiilor primite si declansarea procesului de autovindecare. Pauza dintre sedinte: 7 zile.

In loc sa se adreseze unei singure afectiuni Tehnica Bowen se adreseaza intregului corp si reinstaleaza echilibrul prin intermediul sistemului nervos vegetativ(SNV).

Vindecarea are loc doar cand SNV trece de la dominanta simpatica(in regim de ’’lupta-fuga’’ ) la dominanta parasimpatica (in regim de „odihna,relaxare,reparare”). Pe langa reechilibrarea SNV, miscarile Bowen pot reseta corpul pentru a se autovindeca prin intermediul sistemelor: nervos si endocrin.

Majoritatea miscarilor se aplica pe originea, insertia, ori pe pantecul muschilor unde sunt localizati receptorii ce informeaza SNV asupra starii de tensiune sau intindere a tesuturilor musculo-tendinoase.

Unele miscari Bowen antreneza reflexele spinale viscero-somatice si produc in consecinta reactii asupra organelor interne prin stimularea pielii, muschilor si nervilor.

Majoritatea miscarilor se suprapun punctelor de acupunctura, unele trecand chiar peste 2-3 meridiane. Suprapunerea acestor doua sisteme ar putea explica componenta vibrationala extrem de puternica a tehnicii si efectele sale asupra organelor interne.

Unele proceduri Bowen activeaza drenarea limfatica, stimuland sistemul imunitar.

Este activat procesul de detoxifiere, imbunatatindu-se capacitatea organismului de a functiona optim la nivel celular.

Exista 4 miscari miraculoase: miscari de urgenta ce se aplica in timpul sedintei ca parte dintr-o procedura , dar, in cazuri de soc (emotional, hemoragic, traumatic etc) sau urgente, se pot aplica numai aceste 4 miscari. Asta inseamna ca aflandu-te langa o persoana care a suferit un astfel de soc si aplincandu-i aceste 4 miscari de urgenta, dispare socul din memoria celulara. Exista cazuri documentate in care aceste miscari au oprit hemoragii masive sau au trezit pacienti in stare de inconstienta.

Tehnica Bowen e potrivita si folositoare oricui, de la nou-nascut la persoane varstnice, persoane cu dizabilitati, sportivi, femei insarcinate. Poate ajuta la recuperare in cazul multor afectiuni, de la traumatisme la boli cronice, in functie de capacitatea de autovindecare a fiecarui organism.

Unele dintre afectiunile care raspund favorabil:

– afectiuni neurologice: Parkinson, sechele dupa accident vascular cerebral
– probleme digestive si intestinale, diabet
– fibromialgie si Sindromul oboselii cronice
– dereglari hormonale si menstruale, infertilitate
– dezechilibre emotionale, stres, depresii
– afectiuni sau dezechilibre ale organelor interne
– migrene si dureri de cap
– afectiuni ale tractului respirator, rinite alergice, alergii
– dereglari ale sistemului imunitar si boli autoimune, scleroza multipla
– afectiuni scheleto-musculare si articulare: afectiuni cervicale, dureri la nivelul soldurilor, genunchilor, gleznelor, dureri in zona centurii pelviene, dureri de spate, sciatica etc