Ventuzoterapia
Cu rădăcini în cultura chineză, ventuzoterapia este practicată cu succes din cele mai vechi timpuri și are efecte benefice imediate. Asemănătoare din punct de vedere al beneficiilor cu acupunctura, pe timpuri ventuzele erau nelipsite din trusa medicului și se găseau aproape în fiecare casă. Cele tradiționale sunt paharele de sticlă (ventuze calde) cu pereți îngroșați, însă în prezent sunt mai frecvent utilizate cele din cauciuc (ventuze reci).
Tratamentul cu ventuze are efecte miraculoase în tratarea pneumoniei și bronșitei, durerilor coloanei vertebrale și articulare, în ameliorarea durerilor reumatismale. Ventuzele ajută la îmbunătățirea circulației sangvine din zonele dureroase, la reducerea inflamațiilor și la relaxarea mușchilor, toate contribuind la diminuarea sau dispariția durerilor. De asemenea, tratamentul cu ventuze acționează direct asupra țesuturillor, contribuind astfel la reducerea depozitelor de grăsime și la eliminarea toxinelor din organism.

La fel de miraculoase sunt efectele aplicării ventuzelor pe abdomen. Colicistita, pancreatita, stagnarea în ficat, dischenizia biliară și constipația cronică sunt doar unele dintre maladiile pe care noi le putem trata prin terapia cu ventuze. Ventuzele au capacitatea de stimulare a circulației sangvine și a sistemului limfatic, eliminând spasmele ce nu permit alimentarea normală a organelor cu oxigen și substanțe nutritive.
Prin urmare, printre efectele aplicării ventuzelor pe abdomen sunt:
– Îmbunătățirea fluxului sangvin și a drenajului limfatic;
– Acumularea de sânge în zonele afectate de celulită;
– Accelerarea metabolismului;
– Relaxarea întregului abdomen;
– Relaxarea sistemului nervos;
– Ameliorarea răcelilor și nevralgiilor;
– Ajută la deblocarea sistemului muscular;
– Întărirea sistemului imunitar.
Hematoamele lăsate de către ventuze apar doar în dreptul unor patologii. Mai mult, cu cât este mai mare patologia cu atât mai mare este vânătaia pe care aceasta o generează în urma aplicării ventuzelor, culoarea acesteia variind de la roz până la roșu întunecat. Cel mai important este faptul că hematoamele lăsate de către ventuze ”lucrează” în profunzime, stimulând procesul de eliminare a toxinelor din colon și îmbunătățesc tonusul pielii.
Sunt doar puține contraindicații și precauții în tratamentul cu ventuze. Astfel, tratamentul cu ventuze nu este recomandat femeilor însărcinate și persoanelor diagnosticate cu boli ale sângelui (anemie, hemofilie, leucemie sau probleme de coagulare). De asemenea, specialistul care practică ventuzoterapia trebuie să fie precaut în legătură cu diferitele alergii de pe corp, varicoza, intervențiile chirurgicale recente sau chiar hipertensiunea arterială. În orice caz, este indicat ca terapia cu ventuze să fie realizată de către un specialist, mai ales că există unele zone unde este contraindicată aplicarea ventuzelor.