Tratarea Sindromul Colonului Iritabil

Sindromul colonului iritabil – este o tulburare gastrointestinală cronică care împiedică funcţionarea normală a colonului.

Sănătate prin masaj​

Se caracterizează prin dureri de stomac, balonare şi modificarea tranzitului intestinal.

  • „iritabil” – acest termen indică faptul că tractul digestiv este mai sensibil decât în general, şi din acest motiv reacţionează cu senzaţie de durere la stimuli normali
  • „sindrom” – se referă la faptul că nu este vorba de o boală separată, de sine stătătoare, ci de un complex caracteristic de simptome asociate

Cauze: cea mai frecventă este alterarea motilităţii intestinale care determină tulburări de tranzit şi, implicit, tulburări de defecaţie.

Până nu apare senzaţia de defecaţie, omul sănătos nu sesizează mişcările intestinale, deoarece acestea sunt constante şi blânde. Intestinul iritabil funcţionează neregulat, contracţiile uşoare sunt înlocuite de spasme care se manifestă prin dureri abdominale, constipaţiediaree şi alte acuze.

În unele cazuri pot să apară simptome extradigestive precum durerile de spate, oboseala, senzaţia de balonare etc., care în opinia specialiştilor se datorează diferitelor reacţii alergice şi tensiunii interne.

SCI apare frecvent ca o consecinţă a bolilor inflamatorii gastrointestinale sau altor infecţii tratate timp îndelungat cu antibiotice.

Colonul este un organ foarte sensibil la stres.

Gastroenterologii au constatat că SCI se dezvoltă foarte des la persoanele care trăiesc o viaţă activă, ocupată şi la care creierul trebuie să prelucreze o grămadă de informaţii noi, stresante. De ce apare boala doar la unele persoane, pe când alţii nu se îmbolnăvesc nici în condiţiile unor stări se stres sau solicitări mai intense? Acest lucru depinde întotdeauna de caracteristicile şi sensibilitatea individuală. Stilul de viaţă de astăzi duce la suprasolicitarea oamenilor, astfel numărul bolnavilor creşte de la o zi la alta.

Sindromul de colon iritabil debutează cu tulburări de defecaţie. Bolnavul prezintă diaree care persistă timp de o săptămână şi se agravează în condiţii de stres. Perioada diareică este apoi înlocuită de constipaţie, timp de câteva zile. În acest caz colonul este leneş, nu vrea să se golească în ciuda senzaţiei de apăsare care ne obligă la vizitarea frecventă a toaletei. Tulburările fucţiei intestinale se caracterizează prin senzaţie de saţietate, crampe abdominale şi balonare.

Aceste simptome par a fi serioase, însă, teoretic, individul nu este bolnav, fiindcă este vorba doar de o dereglare funcţională. Acuzele nu au substrat organic, nu este vorba de inflamaţii intestinale sau alte modificări structurale ce apar în boli precum diverticuloza sau tumorile. Însă, din motive necunoscute, tranzitul intestinal este alterat, uneori devine mai rapid, alteori este mai lent. În tratamentul alternanţei dintre constipaţie şi diaree nu există altă opţiune decât relaxarea.

Prin schimbarea stilului de viaţă, evitarea, respectiv combaterea situaţiilor de stres putem preveni apariţia sindromului de colon iritabil. Exerciţiile fizice regulate îmbunătăţesc funcţia intestinelor. Persoanelor supuse frevent la situaţii de stres se recomandă relaxarea, şi nu se recomandă distragerea atenţiei prin citire, ascultarea radioului sau fumat în timpul petrecut pe toaletă. Să dormim cel puţin şapte ore pe zi, să reducem grăsimile din alimentaţia noastră şi să creştem cantitatea de proteine şi fibre.

  1. Compresele calde pe abdomen sau baia fierbinte pot fi de folos în caz de crampe
  2. Este interzis fumatul, consumul de alcool şi cafea , deoarece acestea stimulează mişcările intestinale
  3. Trebuie identificate alimentele care cauzează probleme – consumul acestora se va evita. Să nu consumăm alimente condimentate, grase sau prăjite în grăsimi, nici dulciuri care conţin sorbitol sau mannită şi provoacă balonare.
  4. În caz de constipaţie este importantă formarea unei rutine de defecare; să stabilim un moment adecvat al zilei pentru defecarea regulată, dimineaţa este ideală.
  5. Masajul abdomenului inferior cu pumnul, consumul unui pahar de apă călduţă, uşor sărată sau amestecată cu apă minerală laxativă poate fi utilă

Consumul alimentelor bogate în fibre poate fi benefică, dar să evităm produsele care balonează.