Drenaj Limfatic

Drenaj limfatic

este o terapie manuală care însumează o serie de manevre menite a optimiza circulația limfatică. Se ușurează, astfel, eliminarea lichidelor în exces adunate și purificate la nivelul nodulilor limfatici și, practic, curățarea organismului de toxine, bacterii și celule moarte. Este o terapie care stimulează natural sistemul limfatic, a cărei necesitate se impune cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de sistemul circulator sanguin (a cărui activitate este susținută de inimă), circulația limfei nu este încurajată de un organ intern, ci doar prin mijloace dietare și mișcare (așadar, factori externi).

În condițiile unor obiceiuri dietare nocive și ale unui stil de viață sedentar, drenajul limfatic se recomandă de la sine ca măsură preventivă și reparatorie pentru afecțiunile rezultate din astfel de condiții.

Afecțiuni tratate/ameliorate prin drenajul limfatic

Virtualmente orice tulburare cauzată de o circulație deficitară a limfei poate fi ameliorată cu ajutorul drenajului.
În cele din urmă, drenajul poate fi efectuat manual, dar numai de către terapeuți specializați cu experiență și cunoștințe solide de anatomie și fiziologie, pentru a proceda cu maxim de acuratețe asupra traseului limfatic.

Avantajele drenajului limfatic

Grad crescut de complementaritate

Indiferent de intenția terapeutică (ameliorare a variilor afecțiuni sau recuperare), drenajul limfatic se poate asocia foarte bine cu alte terapii (convenționale și alternative în egală măsură). Grăbește, astfel, vindecarea și recuperarea, întrucât eliberează organismul de reziduurile nocive care blochează funcționalitatea diverselor sisteme.

Drenajul limfatic este una dintre cele mai eficiente modalități de a elimina efectele sedentarismului și ale unei diete improprii. Lipsa mișcării, alimentația convențională puternic chimizată și hidratarea insuficientă au efect de încărcare și debilitare a circulației limfatice, organismul fiind, prin urmare, bombardat de toxine și reziduuri care pot duce la instalarea a numeroase patologii.

Ajută procesul de slăbire

Luarea în greutate este, în numeroase cazuri, un semn al circulației deficitare a limfei. Prin stimularea sistemului limfatic, se reface traseul și ritmul firesc al circulației. Diminuarea și eliminarea celulitei este un efect complementar.

Contraindicațiile drenajului limfatic

Există câteva afecțiuni care face problematică recurgerea la drenaj limfatic, în ciuda beneficiilor dovedite pe care le oferă pacienților în genere.

Persoanele suferinde de tromboză, de exemplu, fie în stadiu incipient, fie în stadiu avansat, nu pot apela la această terapie, viața lor putând fi serios periclitată prin manevrele specifice efectuate.

Neoplasmul (de orice tip) constituie o altă contraindicație.

În cazul leziunilor cutanate la nivelul picioarelor, precum și al infecțiilor incomplet vindecate sau abia vindecate, drenajul limfatic este discutabil, factorii ce trebuie avuți în vedere fiind natura lor, gravitatea, gradul de vindecare, etc.