Drenaj Limfatic

Drenajul limfatic

este o terapie manuala care insumeaza o serie de manevre menite a optimiza circulatia limfatica. Se usureaza, astfel, eliminarea lichidelor in exces adunate si purificate la nivelul nodulilor limfatici, si, practic, curatarea organismului de toxine, bacterii, celule moarte. Este o terapie care stimuleaza natural sistemul limfatic, a carei necesitate se impune cu atat mai mult cu cat, spre deosebire de sistemul circulator sanguin (a carui activitate este sustinuta de inima), circulatia limfei nu este incurajata de un organ intern, ci doar prin mijloace dietare si miscare (asadar, factori externi).

In conditiile unor obiceiuri dietare nocive si ale unui stil de viata sedentar, drenajul limfatic se recomanda de la sine ca masura preventiva si reparatorie pentru afectiunile rezultate din astfel de conditii.

Afectiuni tratate/ameliorate prin drenajul limfatic

Virtualmente orice tulburare cauzata de o circulatie deficitara a limfei poate fi ameliorata cu ajutorul drenajului.
In cele din urma, drenajul poate fi efectuat manual, dar numai de catre terapeuti specializati cu experienta si cunostinte solide de anatomie si fiziologie, pentru a proceda cu maxim de acuratete asupra traseului limfatic.

Avantajele drenajului limfatic

Grad crescut de complementaritate

Indiferent de intentia terapeutica (ameliorare a variilor afectiuni sau recuperare), drenajul limfatic se poate asocia foarte bine cu alte terapii (conventionale si alternative in egala masura). Grabeste, astfel, vindecarea si recuperarea, intrucat elibereaza organismul de reziduurile nocive care blocheaza functionalitatea diverselor sisteme.
Drenajul limfatic este una dintre cele mai eficiente modalitati de a elimina efectele sedentarismului si ale unei diete improprii. Lipsa miscarii, alimentatia conventionala puternic chimizata si hidratarea insuficienta au efect de incarcare si debilitare a circulatiei limfatice, organismul fiind, prin urmare, bombardat de toxine si reziduuri care pot duce la instalarea a numeroase patologii.

Ajuta procesul de slabire

Luarea in greutate este in numeroase cazuri un semn al circulatiei deficitare a limfei. Prin stimularea sistemului limfatic, se reface traseul si ritmul firesc al circulatiei. Diminuarea si eliminarea celulitei este un efect complementar.

Contraindicatiile drenajului limfatic

Exista cateva afectiuni care face problematica recurgerea la drenaj limfatic, in ciuda beneficiilor dovedite pe care le ofera pacientilor in genere.

Persoanele suferinde de tromboza, de exemplu, fie in stadiu incipient, fie in stadiu avansat, nu pot apela la aceasta terapie, viata lor putand fi serios periclitata prin manevrele specifice efectuate.

Neoplasmul (de orice tip) constituie o alta contraindicatie.

In cazul leziunilor cutanate la nivelul picioarelor, precum si al infectiilor incomplet vindecate sau abia vindecate, drenajul limfatic este discutabil, factorii ce trebuie avuti in vedere fiind natura lor, gravitatea, gradul de vindecare, etc.