Reflexoterapia
Ca ramură a medicinei orientale, reflexologia este știința zonelor reflexogene ale organismului situate pe suprafața corpului,, în general, la distanță față de organele pe care le reprezintă.
Organele sunt componente inseparabile în ansamblul organismului uman, având legătura vasculară și energetică directă cu zonele corespunzătoare reflexogene. Astfel, se cunosc zone de proiecție la nivelul picioarelor, mâinilor, coloanei vertebrale, limbă, urechi, intestin gros. Îndrăznim să propunem și subliniem aici ipoteza duală, potrivit căreia întregul organism se proiectează pe fiecare organ, care la rândul lui se găsește proiectat în orice punct al organismului, identificarea științifică neputându-se încă efectua cu tehnicile actuale.
Reflexul este activitatea fundamentală a sistemului nervos, cu ajutorul căruia se regleaza relațiile dintre organe și se stabilesc relațiile între organism și mediul înconjurător.
Reflexoterapia elimină toxinele adunate în ani sau zeci de ani, dar și stimulează toate funcțiile. Marele avantaj al acestei terapii este că tratează atât afecțiunile care se manifestă, cât și pe cele nedepistate încă, predispozițiile la anumite boli, eliminând cauza care le-a produs.
Factorii care determină, întrețin și agravează depunerile toxice pentru organism în zonele reflexe sunt multipli și depind de specificul biologic al fiecărui individ, toxinele fiind principala cauză a îmbolnăvirilor curente, iar mediul, hrana și celelalte elemente indispensabile vieții furnizorul acestora. Astfel, toxinele localizate în ficat produc hepatita în pancreas, diabetul, în rinichi nefrita, în piele dermatitele, în articulații artritele etc.
Semnificativi și comuni sunt următorii:
– modul de viață definit prin alimentație, starea psihică și starea mentală;
– circulația sangvină insuficientă într-un anumit organ sau segment din corp; bolile care generează sau sunt generate de perturbări ale circulației sangvine ocupă astăzi unul din primele locuri în lume printre afecțiunile grave; de fapt, în orice boală se poate constata prezența unor toxine specifice în fluxul sangvin, toxine care întrețin cauzele reale ce au produs-o;
– bătăturile de la mâini sau picioare conduc la staza circulatorie zonală;
– fracturi consolidate greșit și/sau calusul vicios la mâini, picioare sau coloana vertebrală antrenează presiuni anormale pe vase și nervi, implicând perturbări circulatorii zonale care, în timp, afectează organele corespondente prin insuficiență circulatorie sau nervoasă.
Pentru ca efectul tratamentului de reflexoterapie să fie vizibil și de durată, pacienții care recurg la acest tratament trebuie să adopte un regim echilibrat de viață prin eliminarea exceselor de orice fel: tutun, alcool, cafea, grăsimi alimentare, stres.
Beneficiile reflexoterapiei sunt nenumărate, aceasta ameliorând cu success atțt boli cronice, cât și acute, dintre care: durerile de cap, migrena, insomnia, nervozitatea, depresia, stresul, atacurile de panică, perturbări funcționale ale organelor interne (rinichi, ficat, plămâni, pancreas etc), tulburări endocrine (hiper și hipotiroidie, paratiroidită, afectarea suprarenală, reglarea ciclului menstrual, tulburări de menopauză, deficiențe de creștere la copil, osteoporoza, disfuncții sexuale, sindrom premenstrual) și metabolice (obezitate, diabet), reumatism, sindromul mâinilor și picioarelor reci, afecţiuni ORL, astm, sinuzita, efecțiuni digestive.
Ținând seama de recomandările precizate, reflexoterapia poate fi aplicată la toate categoriile de vârstă, profilactic și pentru afecțiunile acute sau cronice conținute de indexul fin. Ținând seama de recomandările precizate, reflexoterapia poate fi aplicată la toate categoriile de vârstă, profilactic și pentru afecțiunile acute sau cronice conținute de indexul final.
Marele avantaj al metodei constă în completă lipsă de toxicitate, astăzi când civilizația umană traversează o epocă foarte poluată, inclusiv pe plan medicamentos. Prin reflexoterapie nu se tratează simptomatologia bolilor, ci cauzele lor. Reluarea normală a circulației sângelui în organul sau zona afectată este un mare câștig deoarece sângele transportă substanțele de asimilație, dezasimilație și apărare. Dezvoltarea circulației conduce la accelerarea reconstituirii normale a țesuturilor și organelor lezate de boală. În plus, buna circulație sangvină atrage reechilibrarea bioenergetică în zona afectată.
La Art Therapy, pe lângă reflexoterapia plantară (în talpă) practicăm și reflexoterapia spinală (pe coloana vetebrală). Creierul comunică cu tot corpul prin intermediul nervilor spinali din coloana vertebrală. Nervii sunt extensii ale creierului prin care acesta coordonează și controlează activitatea fiecărei celule, țesut și organ.