Tatiana Vrabie este terapeutul co-fondator al centrului de terapii alternative prin masaj Art Therapy din Galați. Este creatoarea terapiei VEEDA, terapia despre care se spune că „îți ia durerea cu mâna”. Și nu se exagerează deloc. Tatianei îi face plăcere să povestească despre cum a început totul, deși viața ei nu a fost întotdeauna roz. Așa că….am întrebat-o:
Cum ai ajuns să creezi Terapia Veeda?
Totul a început în ziua în care un medic endocrinolog din Galați mi-a oferit șansa să colaborez cu el. Era o perioadă grea din viața mea, totul trist și întunecat, nimic nu mergea și nici nu părea să se îndrepte într-o direcție mai bună.
Acest medic a apărut ca un înger păzitor în viața mea, înger care mi-a schimbat și salvat viața.
El mi-a dat ocazia să pun în aplicare tot ceea ce am studiat și învățat, să experimentez și să văd rezultatele muncii mele. Atunci am pus bazele terapiei VEEDA, am turnat fundația grandioasei mele realizări.
Am început cu reflexoterapia plantară și spinală. Aveam în dotare doar căldura mâinilor care făcea ca durerea să dispară. Medicul endocrinolog se ocupa de pacienții săi cu metodele alopate, dar le oferea ca și alternativă pentru obținerea sănătății și terapia pe care o practicam eu. Domnul doctor avea un protocol bine stabilit: înainte și după terapie le făcea pacienților tot felul de investigații care indicau starea de sănătate din momentul respectiv. Era uimit și el de rezultat, nu-i venea să creadă că metoda mea funcționează atât de bine și că rezolvă o paletă atât de largă de probleme de sănătate.
Eu radiam de fericire, mă bucuram mult pentru rezultatele pe care le obțineam și mă bucura reacția medicilor care întrebau nedumeriți: „Ce i-ați făcut?”. Medicul care făcea ecografiile pacienților înainte și după terapie, era de fiecare dată uimit de rezultat: nu putea crede că un masaj poate face astfel de „minuni”. Același lucru se întâmpla și cu medicul de la radiologie: făcea comparație între radiografii și nu-i venea să creadă că este vorba de aceeași persoană.
Pe vreme aceea totul era mai simplu, acum s-a complicat. Nu îi mai pot ajuta pe pacienți să facă toate acele investigații, sistemul s-a schimbat mult de atunci…
Era extrem de frumos să lucrăm împreună, eram fericiți cu toții de rezultatele pe care le aveam, iar pacienții erau cei mai câștigați: erau în culmea fericirii când scăpau de dureri sau scăpau de operații chirurgicale. Îmi amintesc de Alexandru, un băiat de 22 de ani, care avea ceva kilograme în plus și ceva disconfort. A mers la o consultație la domnul doctor endocrinolog care i-a dat să facă o serie de analize și o radiografie de șa turcească în urma căreia a descoperit că hipofiza sa nu era tocmai în cea mai bună formă: în loc să arate ca o boabă de strugure, arăta ca o stafidă. L-a programat pe Alexandru imediat la operație în București la un profesor universitar. Însă cea mai apropiată data disponibilă pentru intervenția chirurgicală a fost peste o lună.
Atunci medicul i-a propus tânărului ca, până la data operației, să facă ceva terapii cu mine. Desigur că a acceptat și am început imediat ședințele de terapie. După 15 ședințe medicul i-a recomandat să refacă toate investigațiile. Era extraordinar! Când Alexandru a venit cu radiografia de șa turcească, medicul a fost uimit de ceea ce vedea. Peste măsură de nedumerit, a plecat imediat cu tânărul la radiologie și le-a spus celor de acolo: „Aceasta nu este radiografia sa, ați făcut o greșeală!”. I s-a explicat că în acea zi a fost unica radiografie de acest tip și nu putea fi încurcată cu o alta.
Stafida arăta acum ca o boabă de strugure abia culeasă. Operația nu mai avea sens.
Și iată, astfel am început să descopăr corpul uman, încet, încet, în fiecare zi exploram, descopeream și înțelegeam mai mult și mai bine.
Oamenii mă tot întrebau cum se numește această terapie, iar eu dădeam din umeri pentru că terapia mea nu avea un nume. Anii au trecut, dar eu nu eram interesată să îi dau un nume. Cei care au simțit că este altceva erau și ei nedumeriți pentru că nu știau cum să vorbească altora despre ce fac. Într-o zi o persoana m-a luat prin surprindere și m-a întrebat în public cum se numește terapia pe care o practic. Atunci m-am simțit obligată să o „botez”. Am analizat rapid situația și m-am întrebat ce obțin eu de la ceea ce fac: eliminam blocajele, toxinele și contracturile corpului; vitalizam și echilibram organismul, îl energizam și îl armonizam. Decontracturare (deblocare), Vitalizare, Echilibrare, Energizare și Armonizare. Am luat primele litere: DVEEA. Am hotărât rapid să scot un cuvânt din inițialele acestora și am amestecat literele: AEEVD, DEEVA, EEADV…. în final a apărut: VEEDA. Mi s-a părut cel mai armonios cuvânt. Îi simțeam vibrația pozitivă, îl simțeam că rezonează cu mine. De atunci face parte din mine, de atunci terapia VEEDA este sufletul meu.
De la acel moment, viața a dus-o pe Tatiana în Italia, la Roma, unde a deschis un mic cabinet în care practica VEEDA. Vestea despre ea și efectele terapiei ei s-au dus repede, iar italienii se aduceau unii pe alții la cabinet. Timp de 15 ani a însănătoșit sute de italieni. Însă locul natal o chema. Așa s-a întâmplat că, revenită în țară, s-a hotărât să rămână și să pună la dispoziția noastră această terapie minune.
Din martie 2017 Tatiana Vrabie și-a adunat în jurul ei terapeuți tineri pe care i-a instruit și cu care formează o frumoasă echipă: echipa Art Therapy. Și-au propus să ridice standardul masajului terapeutic la nivel de artă. Și reușesc acest lucru zi de zi.
Pe Tatiana și terapia VEEDA le găsiți în centrul Art Therapy din Galați, str. Traian, nr. 136, peste drum de blocul cu Starea Civilă.
Telefon: 0770 90 60 80
Facebook: Art Therapy Center SRL